Collectie museum: Merklap met rij randmotieven, gemerkt Hicke Jansen en Aefke Pieters, 1672

  • Maakster: Jansen, Hicke
  • Vervaardigingsdatum: 1672
  • Afmeting: 28.0 x 61.0 cm
  • Voorkant
  • Achterkant
Merklap

Reacties

  • H.Stevan-Bathoorn
  • Deze merklap, gedateerd 1672, is een interessante lap vanwege de gekroonde G, die 2x is geborduurd bij de levensboom rechtsonder.Ook is het cijfer 1 een paar keer als i geborduurd. Beide kenmerken komen vooral voor op Groninger lappen. De lap kwam mij op het eerste gezicht ook over als een Groninger lap en ik ben gaan zoeken naar genealogische gegevens van de maaksters Hicke Jansen en Aefke Pieters. Daarbij stuitte ik op de volgende gegevens: Hijcke Jans(en), huisvrouw, afkomstig uit Holwierde (Gr.) trouwde op 3-2-1684 met Pieter Jans, landbouwer te Eelwerd (Gr.) Het echtpaar kreeg 4 kinderen, waaronder Aefke,gedoopt op 1-3-1687 in de kerk van Opwierde (Gr.) Het echtpaar zal zich na het huwelijk hebben gevestigd in Opwierde (Zie Boerderijenboek Appingedam boerderij E3 (pag. 432-435). Deze boerderij is thans verdwenen. Ook komt het echtpaar voor op de ledenlijst van lidmaten van de kerk van Opwierde. Hicke Jans(en) is met de lap begonnen en haar dochter Aefke Pieters zal er op latere datum mee verder zijn gegaan. De initialen AP komen diverse malen op de lap voor, meer dan 6x. Uit bovenstaande blijkt dat de lap waarschijnlijk uit Noord-Groningen komt. in de beschrijving van het Fries Museum wordt gesproken van nog een mogelijk jaartal.(1723) M.i. is de "17" geen cijfer maar een lettercombinatie I of J en A (die beschadigd is). Het getal 23 is waarschijnlijk fout gelezen. Dat zou 25 kunnen zijn. Links van het schip staan nog 4x heel vaag de initialen GM. Rechtsboven het schip staan de initialen LG, A en M (of H). De intialen TV rechts van het schip zijn er mogelijk later in geborduurd (afwijkende manier van borduren). Kortom een lap met verrassingen. Conclusie: Deze n.a.w. Groninger lap lijkt de eerste te zijn,waarop de gekroonde G is geborduurd. Op de "gekroonde G" wordt nader ingegaan in het boek "Zwarte merklappen uit het Oldambt(Gr.)1800-1880", dat wordt gepubliceerd door het Museum voor Naaldkunst in juli 2012 Hennie Stevan-Bathoorn Museum voor Naaldkunst Winschoten www.museum-voor-naaldkunst.nl
  • Gieneke
  • Dank voor deze interessante informatie, die intussen is toegevoegd aan de museumdocumentatie. Op deze manier krijgt de lap meerwaarde.

Informatie

H.I. zijn de initialen van Hicke Jansen. Zij dateerde deze merklap in 1672. Haar initialen staan nogmaals tussen de bloemstengels in de pot. Ook onder het vierkante motief met de geveerde hoeken, bekend van Noord-Hollandse merklappen, staan haar initialen. Maar hoever zij deze lap heeft geborduurd is onduidelijk. Onder haar initialen heeft een tweede borduurster, Aefke Pieters, haar naam en zes maal haar initialen op de lap gezet. Verspreid over de lap staat 17 en 23. Zou dat het jaartal 1723 kunnen zijn en is Aefke wellicht een kleindochter? Rechtsboven is een reeks randen geborduurd, die ook doen denken aan merklappen uit Noord-Holland. Verspreid over de lap staan verschillende losse letters. Rechts staat tweemaal een gekroonde G, die veel op Groninger merklappen voorkomt. Het is onbekend waar deze merklap is geborduurd.

Uitgelicht!

    Geen Uitgelicht! beschikbaar
Impres Internet Groep B.V. te Zwolle