Collectie publiek: pronklaken Tetje Wabes 1812

Merklap

Reacties

  • Martha
  • Een mooi voorbeeld hoe vrouwen alles wat ze als meisje hadden geleerd toepasten in hun uitzet. Het laken is vaak gewassen, maar het borduursel is nog steeds goed zichtbaar! Zou het jaartal 1812 mogelijk als 1818 gelezen moeten worden? Tetje Wabes is in 1821 te Rauwerderhem met haar Jan getrouwd, vond ik op de site van Tresoar. Mogelijk is ze vanaf 1818 met haar uitzet aan de slag gegaan.
  • Ytje van der Valk
  • Hallo Martha, Dank voor je reactie. Naar aanleiding van jouw opmerking over de datering, heb ik het laken nog eens uit de kamferkist gehaald. Het lijkt inderdaad in eerste instantie aannnemelijk dat het laken in 1818 is geborduurd. Maar volgens mij is het toch echt 1812, het patroon van de '2' wijkt duidelijk af van dat van de '8'. Als je inzoomt op de foto kun je het ook wel zien. Waarschijnlijk op jeugdige leeftijd toch al aan de uitzet begonnen! Het is ook wel opvallend dat ze haar eigen initialen (er was nog geen bruidegom op dat moment)heeft geborduurd, dit in tegenstelling tot een ander pronklaken in mijn bezit: dat van Bontje van der Valk en Beitsche Wiersma. In dat geval zijn de initialen 'B' en 'B' gebruikt. Overigens: ook ik heb in de 6e klas van de lagere school al een tweepersoonslaken met bijbehorende slopen moeten borduren!

Informatie

Datering: 1812; Afmeting borduurwerk: 21 x 40 cm op 2 persoons beddelaken; Materiaal: donkerbruin linnen borduurgaren op linnen 12 dr/cm; Techniek: kruissteek, stiksteek; Motief: levensboom geflankeerd door de initialen van de maakster; Maakster: Tetje Wabes Jellema (1799-1830) dr van Wabe Pieters Jellema en Mayke Harings, vr van Jan Ynzes Heeringa, overgrootmoeder van Y.A.D. Bakker;

Uitgelicht!

    Geen Uitgelicht! beschikbaar
Impres Internet Groep B.V. te Zwolle