Een speldenkussen voor mijn kleinzoon


Geplaatst op: 10-03-2011 door: Martha Kist

Toen we vorig jaar op 15 december ons eerste merklappencafé hielden met de klankbordgroep in het Fries Museum, liet Gieneke een aantal objecten zien waaronder een speldenkussen uit 1853. Ze blogde daar eerder al over. Gieneke had inmiddels een patroon van het speldenkussen gemaakt en ze was het zelf aan het borduren voor een vriendin. Zo’n speldenkussen leek me een heel leuk kraamkadootje voor mijn dochter, die haar eerste verwachtte. Van Gieneke heb ik het patroon en wat stof gekregen en daarmee ben ik in de kerstvakantie aan de slag gegaan.

Voor de achterkant van het speldenkussen koos ik kleuren die mijn dochter mooi vindt, turquoize, lila en blauw. Het patroon van de voorkant, eigenlijk een mini-merklapje, heb ik naar eigen inzicht een beetje aangepast. Ook daarvoor
koos ik mijn eigen kleuren. De motiefjes naast de bloemenmand zijn vervangen door een blauw wiegje (mijn voorgevoel
klopte!) en een oranje kroontje. Een kroon is een motief dat veel op Leeuwarder merklappen voorkomt. Onze dochter heeft haar jeugd in Leeuwarden doorgebracht, vandaar. Nu woont ze in Den Haag. Het oranje kroontje is dus tegelijk een verwijzing naar de hofstad.


Toen de baby geboren was, heb ik zijn initialen in blauw naast de bloemenmand geborduurd. Een eigen inbreng was ook de geboortedatum van de baby links op het lapje. Voor de motieven, de letters en de cijfers heb ik gebruik gemaakt van Merklapmotieven en hun symboliek door Albarta Meulenbelt. Een kantje gekocht en ik kon het in elkaar naaien. Mijn jongste dochters kwamen toen met het idee om alleen de achterkant van het speldenkussen te gebruiken voor het kussen. De voorkant moest in een lijstje, want een speldenkussen zou toch weinig gebruikt worden. Dat vond ik eigenlijk wel een goed idee, en zo is het patroon van een antiek speldenkussen omgevormd tot een speldenkussen èn een uniek merklapje.

Reacties

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst
Impres Internet Groep B.V. te Zwolle