Schitterend witwerk


Geplaatst op: 07-02-2012

Helaas is de tentoonstelling Stekje foar stekje in Museum de Trije Gritenijen (Grou) nu afgelopen. Ik ben er twee keer wezen kijken, zo mooi vond ik het. Vooral op zondag was het erg gezellig, als er ook handwerkdemonstraties werden gegeven. De dames van het museum gaven alle bezoekers een rondleiding. Ze deden dat heel enthousiast en met veel liefde voor het onderwerp. Op de laatste zondag heb ik geprobeerd wat foto’s te maken van de merklappen, maar dat valt meestal erg tegen vanwege de weerspiegeling van het glas in de lijsten.



Rinnie de Ruiter en Ymkje Kooistra aan het werk in het museum

De dames van het museum hebben alle bruikleengeefsters een informatiebrief overhandigd waarin Gieneke en ik over de website en het project Friese merklappen vertellen. Ik hoop dat veel inzendsters een scan of foto van hun merklap op deze site willen plaatsen, dat zou fantastisch zijn!

Er waren veel mooie lappen in Grou te zien waarover ik wel meer zou willen weten. De allermooiste was een witwerklap, een enorm ding. Er zijn allerlei steken op verwerkt, zoals de platsteek, diagonale kwastjessteek, stersteek, steelsteek, stiksteek en ‘open kettingsteek’. Om het borduurwerk extra reliëf te geven, zijn trensjes met festonsteek aangebracht.



De witwerklap. Links een gekantelde levensboom, daarnaast een grote letter A lijkt het wel

Dit pronkstuk zou rond 1700 zijn gemaakt op de boerderij Lyts Suffenstra, gelegen in het Hoflân onder Grou. Op de lap zijn een aantal initialen te zien, namelijk M.I., I.I.S., K.I., M.G.W. en F.I. Deze initialen zouden toebehoren aan de familie Sipsma. Hoe de initialen M.G.W. en F.I. daarin passen, is niet bekend. Dan gaat het meteen bij mij kriebelen. Hoe zit deze genealogische puzzel in elkaar? Ik hoop dat er mensen zijn die daar meer informatie over hebben.

Reacties

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst
Impres Internet Groep B.V. te Zwolle