Van de merklap van Feite Steffens naar Doutzen Kroes


Geplaatst op: 17-03-2011 door: Gieneke Arnolli

De merklap van Feite Steffens vertelt intussen haar eigen verhaal. Bijzonder is dat zij een spreuk borduurde in gotische letters tussen de alfabetten bovenaan en de motieven onderaan.

Er staat: soete * lief * daer * is * min * trou * doet * niet * dat * u * berout * ver * sent * ert * ghi * beg * ent * so * wort * ghi * niet * bedrogen * besten * faert * vel * feite* stffensdochter * anno 1711. Dat betekent: ‘zoetelief, daar is mijn trouw, doe niets dat je berouwt, denk na voor je begint, dan wordt je niet bedrogen. Beste, vaarwel, Feite Steffensdochter.’ Het is moeilijk in deze letters de r, s en t uit elkaar te houden.Het begin lijkt op een knottedoektekst. Een knottedoek was een oud Fries gebruik. Een jongeman bood zijn geliefde een losjes geknoopte zakdoek aan met geldstukken erin. Als zij de knoop, knotte in het Fries, aantrok dan accepteerde zij zijn aanzoek. ‘Zoetelief daar is mijn trouw’ zou een jongeman op zijn ‘knottedoek’ kunnen laten borduren. Dit lijkt echter meer een tekst, waarmee Feite afscheid neemt van haar geliefde (die gaat varen?).

Op de doek staan motieven zoals kleine en grote levensbomen, geometrische patronen en hemdsboordranden. Er staan ook harten op, doorboord, gekroond en gevleugeld.Zo’n hart komt ook voor op de Friese merklap die op de achtergrond hangt in een koffie-commercial op TV. Er blijken op ‘borduren prikbord’ dames op zoek te zijn naar het origineel van de ‘merklap Doutzen’, dus er kwamen ook vragen bij mij binnen. Een merklap met vlaggen erop. Die vlaggen zetten mij op het verkeerde been, maar gelukkig kreeg ik een plaatje. Vlaggen? Nee, vleugels van een gekroond, doorboord en gevleugeld hart.


             printje van de commercial, met 'vlaggen'

Berthi Smith heeft aan deze merklap al een blog gewijd. Bovendien heeft ze nu ontdekt waar zich het origineel bevindt, in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Waar TV reclame al niet toe kan leiden!

Reacties

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst
Impres Internet Groep B.V. te Zwolle