A.I. 1746 = Antje Jilderts van Egten


Geplaatst op: 07-04-2011 door: Martha Kist

De merklap van Antje Jilderts van Egten is voor mij heel speciaal. Met deze lap is het destijds allemaal begonnen, al weer elf jaar geleden tijdens de grote Friezen-reünie van Simmer 2000. We wilden in de Provinsjale Bibliotheek (nu onderdeel van Tresoar) bij een tentoonstelling met Friese genealogieën een Fries kostuum laten zien en ook een oorijzer en een merklap uit de collectie van het Fries Museum. Onze vitrine was maar klein, maar deze lap paste er precies in. Hij is 29 cm. hoog en 47 cm. breed.

 “Er is één probleem”, zei Gieneke, “ik weet niet wie hem gemaakt heeft. Maar misschien kan jij dat uitzoeken. ” Dat leek me een leuke uitdaging. De schenkster, mej. Bontekoe, had de lap gekregen van haar grootmoeder Jantje Bontekoe-van der Ploeg uit Ferwerd. Volgens de overlevering zou de lap gemaakt zijn door de overgrootmoeder van deze beppe Jantje. De overgrootmoeder was destijds 11 jaar toen ze de lap maakte.

Ik ging ermee aan de slag. Eerst zocht ik via de vrouwelijke lijn de voorouders uit, maar daarop liep ik dood. Deze mensen kwamen uit Ternaard. Op de merklap stond prominent een kerk afgebeeld. Dat is duidelijk herkenbaar de kerk van Ferwerd, zoals men kan zien in het Fries Fotoarchief. De brede steunberen en de zware toren zijn heel treffend geborduurd. Op oude tekeningen van de kerk is te zien dat de toren vroeger een soort trans heeft gehad, die ook nageborduurd is. De lap moest dus in Ferwerd zijn gemaakt.de kerk van Ferwerd op een tekening uit 1743

Vervolgens ging ik verder met de voorouders via de vader van Jantje Bontekoe-van der Ploeg. Dat lukte beter. Uiteindelijk kwam ik uit bij Antje Jilderts (van Egten), geboren in 1734 in Ferwerd. Zij was de dochter van Jildert van Egten en Romkje Tjalles. Antje was dus inderdaad 10 of 11 jaar toen ze deze merklap borduurde! Maar ze bleek niet de overgrootmoeder van Jantje van der Ploeg te zijn. Daarover in een volgende blog meer.

Reacties

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst
Impres Internet Groep B.V. te Zwolle