Een nieuwe blog over Friese merklappen


Geplaatst op: 09-12-2010 door: Martha Kist

Binnenkort gaat er een nieuwe website online, www.friesemerklappen.nl. Het is een samenwerkingsproject van het Fries Museum en Tresoar, hét archief van Friesland. Bij de site hoort ook een blog. Gieneke Arnolli, conservator textiel bij het Fries Museum en Martha Kist, collectievormer geschiedenis en kunstgeschiedenis bij Tresoar zullen regelmatig schrijven over hun merklappenproject. Geïnspireerd door de vele mooie doeken die vroeger door jonge meisjes zijn geborduurd willen zij hun kennis over merklappen en genealogie delen.

Op de site kun je binnenkort ruim vierhonderd historische merklappen en letterlappen van het Fries Museum bekijken. Maar het is meer dan alleen een verzameling plaatjes. De site is bedoeld voor een breed publiek. Je kunt op een interactieve manier aan de slag gaan met het onderwerp merklappen.

www.friesemerklappen.nl gaat over merklappen en ook over genealogie. Wie heeft de lap geborduurd? Van wie staan de initialen op de lap genoemd? Via de site van Tresoar kun je een heel stuk familiegeschiedenis nazoeken. Als je weet waar de lap gemaakt is, kun je via Tresoar verder zoeken in de archieven en in de bibliotheekcatalogus aanvullende informatie vinden over families, dorpen en nog veel meer.

Op de merklappen zijn allerlei motiefjes gebruikt. Op onze site kun je informatie vinden over die motieven en achtergronden.

www.friesemerklappen.nl gaat ook over borduren. Je kunt motiefjes zoeken en selecteren, die je vervolgens kunt gebruiken voor je eigen ontwerp.

Heb je thuis nog een mooie Friese letterlap liggen die je op het web wilt laten zien? Of heb je een mooi verhaal over hoe je hebt leren borduren? Via de blog, de site en het bijbehorende forum kun je het delen.

Reacties

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst
Impres Internet Groep B.V. te Zwolle