Een andere stoplap uit Harlingen


Geplaatst op: 02-08-2011 door: Gieneke Arnolli

Martha zal in haar vakantie nog wel eens nadenken over de onbekende RT. Ik had de gegevens over de stoplap in mijn vakantiebagage naar Zeeland. Veel verder zijn we nog niet gekomen. Jeanine keek nog beter naar het briefje en zag dat er in de weergave een woord ontbrak. Er staat namelijk: 11 julij deen gekregen in ’t jaar 1740. Dat betekent dat de 17jarige Sijke haar merklap in 1740 ‘gedaan gekregen’ heeft, dus voltooid heeft. Het jaartal 1732 op de lap zou kunnen betekenen dat ze er in dat jaar aan begon, toen ze 9 jaar oud was. Ze heeft er misschien met tussenpozen aan gewerkt, want het maken van een stoplap is echt een kwestie van doorzetten.

Er kan ook een andere verklaring zijn. Jeanine opperde dat 1732 wellicht haar geboortejaar was. Maar dat klopt dan niet met haar 17 jaren. Had ze zich vergist en zou er 1723 moeten staan? Ik ken in de collectie geen merk- of stoplappen waar uitsluitend een geboortedatum op staat. Kortom, nog steeds veel vragen!

In het Fries Museum zijn twee stoplappen met een vergelijkbare ster in het midden. Dit is de ene, helemaal zonder initialen of jaartal, uit de verzameling van Nanne Ottema.


Er zit ook zo’n mooie zwart met witte ‘stoelemattede’ stop in. Ondanks het ontbreken van initialen of herkomstgegevens denk ik toch dat deze ook in Harlingen is gemaakt. Het randje rondom heb ik namelijk op diverse lappen uit die stad aangetroffen. En wat datering betreft: Dat zal omstreeks 1800 zijn. In die tijd begon men met experimenteren met andere, niet-plantaardige, verfstoffen. Diverse kleuren zoals zwart en blauw zijn uitgelopen, doordat de lap nietsvermoedend is gewassen. Negentiende-eeuwse merklappen zijn veel minder wasecht dan achttiende-eeuwse exemplaren. Nooit zomaar in een sopje stoppen!

Reacties

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst
Impres Internet Groep B.V. te Zwolle