Hoe vind ik Janke Siebes terug?


Geplaatst op: 13-01-2011 door: Martha Kist

Wat een mooie lap is dat, die van Janke Sibes waarmee Gieneke aan het borduren is. Ze komt uit Stiens, weet Gieneke. Toen ze de lap in 1778 en 1779 borduurde, was ze nog geen tien jaar oud. Ze zou dus zo rond 1768 geboren moeten zijn.
Mijn grote hobby is genealogie. Dat is eigenlijk hetzelfde als puzzelen. Je probeert met een persoon als uitgangspunt combinaties van voorouders en familieleden te maken en die te plaatsen in tijd en ruimte. Daarna ga je op zoek naar meer informatie over het leven van die personen. Eigenlijk is het alsof je bezig bent met van die papieren aankleedpoppetjes die we vroeger als klein meisje hadden: als je ze uitgeknipt hebt, ga je ze inkleuren en zoek je er een passend stel kleren bij. Hoe meer je hebt verzameld, des te leuker het wordt. Ik wil graag meer weten over Janke Sibes. Hoe weet Gieneke dat ze uit Stiens komt? Ik heb het bij haar nagevraagd. Het blijkt uit de documentatie bij de lap. Het borduurwerk is in 2006 geschonken aan het Fries Museum. Er zijn toen gegevens meegeleverd over de herkomst. Die gaan helemaal terug tot aan de maakster Janke Sibes.
Als we zoeken in de doopregisters van Stiens, die bij Tresoar online beschikbaar staan, kunnen we haar makkelijk terugvinden. Ik zoek voor 1811 op dopen. Als zoekterm vul ik in: Janke Siebe Stiens 17?? De vraagtekens staan voor cijfers die ik niet precies weet, dus alle jaren tussen 1700 en 1799. Ik kan niet zoeken op SIBES, want dat is geen standaardnaam. De standaardvorm is SIEBE. (De standaardnamen vind je in de namenthesaurus). We zoeken op doopnaam van het kind en voornaam van de vader, vandaar dat het SIEBE wordt in plaats van SIEBES. Er zijn vier treffers en het is meteen duidelijk dat onze Janke de eerste is: geboren op 9 juni 1769, gedoopt op 6 augustus 1769 in Stiens. Haar ouders zijn Sybe Joukes en Idske Idses. Nu weten we precies waar en wanneer Janke ter wereld kwam. Tijd om met kleurpotlood verder te gaan! Martha Kist x.x

(Klik op de afbeelding voor een groter formaat.  De  afbeelding wordt geopend in een nieuw tablad. Via tabblad sluiten komt u terug bij de blog).

                     
  het zoekresultaat                    


                           zoektermen invoeren                                                  

Reacties

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst
Impres Internet Groep B.V. te Zwolle