Nogmaals de Friese merklap van Janke Sibes of Siebes uit Stiens


Geplaatst op: 17-01-2011 door: Gieneke Arnolli


Ik houd me maar even bij Janke Sibes, dat staat tenslotte op de merklap. Janke Sibes heeft van 1778 tot 1779 aan haar merklap gewerkt. Het kan een seizoen zijn, van herfst tot lente, maar ook twee jaren. Ik ben al sinds de zomer aan het borduren en ik heb nu ruim de helft af. Ik hoef me ook niet te bekommeren over de indeling van de motieven, wat Janke wel moest doen.

Na de alfabetten zette ze op de bovenste regel S.I., I.I., I.S. en R.S. Dat zijn de initialen van haar vader Sibe of Sybe Joukes, haar moeder Idske Idses, en haar jongere zusjes Jantje Sybes * 1773 en Riemke Sybes* 1771. De geboortejaren zijn te vinden op de genealogische site van Tresoar, zoals Martha in de vorige blog heeft uitgelegd.
                                                                              op de bank borduren aan de merklap van Janke Sibes

Die namen maken ook duidelijk, dat de letter I zowel voor de J van Jouke is gebruikt als voor de I van Idske en Idses. Haar eigen naam zette ze op de volgende regel voluit, Janke Sibes.

Als ik de lap echt voor mezelf zou borduren, dan kon ik op die plekken mijn eigen naam en de initialen van mijn familie borduren. Ik zou dan motiefjes weg moeten laten om genoeg ruimte te hebben. Maar ik borduur dit niet voor mezelf al doe ik dat ’s avonds thuis, maar als voorbeeld voor het museum. Dus ik laat staan wat er staat en borduur verder aan de vele initialen die Janke op haar merklap zette.

x.x Gieneke Arnolli

Reacties

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst
Impres Internet Groep B.V. te Zwolle