Van Janke Sibes naar een speldenkussen


Geplaatst op: 02-02-2011 door: Gieneke ArnolliIk ben benieuwd of er een verbinding wodt gevonden tussen Gepke Eelkes merklap uit 1697 en de huidige eigenares.
Intussen bedenk ik wat ik verder met de motieven op de merklap van Janke Sibes zou kunnen doen. Ze zijn tenslotte als voorbeeld bedoeld. Nu kwam een tijdje terug een schoenendoos met oud textiel op mijn bureau terecht. Daarin zit een leuk voorbeeld van wat men vroeger naborduurde.
Een speldenkussen met WELKOM IN DIT LEVEN, de initialen A.I. en H.A. en het jaartal 1853. Er staan merklapmotieven op de voorkant en op de achterkant. Het borduurwerk is met wollen garen. Tegenwoordig dragen de meeste baby’s wegwerpluiers, die met klittenband sluiten. Maar vroeger werd alles met spelden vastgemaakt. Geen veiligheidsspelden, maar gewone knopspelden. Kinderen (en hun moeders) hadden veel te lijden vroeger!

De eerste veiligheidspeld werd overigens uitgevonden door Walter Hunt, een technicus uit New York, die er in 1849 er patent op nam. Om schulden in te lossen verkocht Hunt de rechten voor 400 dollar. Vervolgens moest hij lijdzaam toezien hoe iemand anders aan deze vinding miljoenen dollars verdiende. De onlangs overleden schrijver Harry Mulisch verzon overigens in zijn roman De pupil (1987) de personage Alphonse Sasserath uit Italië die de veiligheidsspeld zou hebben uitgevonden.

x.x Gieneke

                                  onderkant

Reacties

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst
Impres Internet Groep B.V. te Zwolle